Logo 16bc07612338125970fcc844dc3eb8d27316e552b41481f99586784f73ff2e11
Posebno zanimljiva bit će izložba na otvorenom "Filantropija u Hrvatskoj" postavljene tijekom cijele subote 24.rujna na Zrinjevcu.

Tjedan filantropije

Large tjedanfilantropije

U susret Europskom danu filantropije i zakladništva koji se obilježava 01. listopada, Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva po prvi puta u sedam hrvatskih gradova (Zagreb, Osijek, Rijeka, Split, Pula, Karlovac i Gospić) obilježava Tjedan filantropije u trajanju od 24. rujna do 01. listopada 2016. godine. Cilj održavanje prvog Tjedna filantropije u Hrvatskoj je najširoj javnosti približiti kulturu darivanja i pomaganja, te uloge i svrsishodnosti filantropije danas.Obilježavanje prvog Tjedna filantropije u Hrvatskoj, počinje okruglim stolom “Organizirana filantropija u Europi i Hrvatskoj" – predstavljanje prekograničnog doniranja, umreženosti zaklada u Europi i istraživanja 'Giving in Europe' koji će se u subotu 24.09. održati u hotelu Dubrovnik u Zagrebu) s početkom u 11 sati. Na okruglom stolu će strani i domaći stručnjaci i čelnici velikih donatorskih institucija razgovarati o ključnim pitanjima filantropije u današnjici. Tako ćemo imati prilike čuti iskustva dr. Jamesa Magowana, koordinacijskog direktora, DAFNE, Luisa Marureira Pires, voditelj programa Aktivni građani, iz Zaklade Calouste Gulbenkian, Ludwiga Forrest, savjetnika za filantropiju Zaklade Kralj Baudouin, te Lubbert Klass Hoolwerfa, izvršnog direktora Europske mreže za istraživanje o filantropiji.

Javni dio obilježavanja prvog hrvatskog Tjedna filantropije održat će se tijekom subote 24. rujna, na Zrinjevcu (od 10 do 14 sati) gdje će zaklade uključene u Hrvatski forum zaklada ZaDobroBIT! predstaviti svoje djelovanje, te uz glazbu, interaktivne igre, ankete, zabavne poklone i razgovore upoznati građane s pojmom filantropije i ispitati njihove sklonosti prema filantropiji.

Posebno zanimljiva bit će izložba na otvorenom "Filantropija u Hrvatskoj" postavljene tijekom cijele subote 24.rujna na Zrinjevcu.

Obilježavanje Tjedna filantropije nastavlja se nizom javnih događanja u ostalim gradovima Hrvatske koji uključuju filantropske šetnje, sajmove, izložbe, koncerte, konferencije, skupovi na otvorenom, te 30. rujna otvaranjem hrvatskog Filantropskog centra u Rijeci.

Na sam Europski dan filantropije i zakladništva u subotu 1. listopada 2016. u Puli će se održati konferencija o filantropiji koja će otvoriti pitanja o razlozima i motivima za filantropska djelovanja – gdje počinje samopromocija, a završava dobročinstvo, o ulozi žene u filantropiji nekad i danas, o inovativnim oblicima filantropije te budućnosti zakladništva.

„Želja nam je pokazati kako kroz šumu poruka i interesa utjecati da se i malim pomacima šire sposobnosti empatije, altruizma i darivanja, jer, kako se već pokazalo u povijesti: velike promjene počinju malim koracima od grupica istinski zainteresiranih pojedinaca.“, izjavila je u najavi Tjedna filantropije upraviteljica Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva gđa. Cvjetana Plavša-Matić.

Organizatori Tjedna filantropije su Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva i Europska zaklada za filantropiju i društveni razvoj, sa suorganizatorima Regionalnom zakladom za lokalni razvoj Zamah iz Zagreba, Slagalicom – zaklada za razvoj lokalne zajednice, Osijek, Zakladom Kajo Dadić iz Splita i Zakladom za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, Pula.

Imaš ideju?

Ako želiš pokrenuti inicijativu, akciju, projekt za dobrobit lokalne zajednice ili pojedinaca u lokalnoj zajednici, ovo je mjesto na kojem ga možeš predstaviti i pronaći podršku. Platforma ZADobroBIT! okuplja filantrope koji pomažu provedbu ideja za opće dobro. Otvori korisnički račun

Što nudimo?

Kroz Forum ZADobroBIT! okupljamo zaklade te zajednički radimo na razvoju organizirane filantropije u Hrvatskoj.

Kao članica mreže Transnational Giving Europe otvorili smo mogućnost primanja međunarodnih donacija.

Poduzetnička filantropija

Nudimo pomoć pri povezivanju s poduzetnicima voljim investirati u društveno korisne projekte.

Više o poduzetničkoj filantropiji