Logo 16bc07612338125970fcc844dc3eb8d27316e552b41481f99586784f73ff2e11
Zaklada Zamah, vođena idejom da žene u filantropiji zaslužuju više mjesta, pokrenula je 2011. godine nagradu Josipa Vancaš - dobrotvorka godine.

Nagrada Josipa Vancaš - dobrotvorka godine

Kroz dodjelu nagrade Josipa Vancaš - dobrotvorka godine, želi se naglasiti važnost i uloga žena u promicanju dobrotvorstva i djelovanju na promjene u hrvatskom društvu.

Prošlogodišnja nagrada za Dobrotvorku godine 2015. dodijeljena je Antoniji Spajić iz Vinkovaca. Za vrijeme katastrofalnih poplava prošle godine u Vukovarsko-srijemskoj županiji, Antonija Spajić pridružila se Društvu Naša djeca grada Vinkovaca u Prihvatnom centru u Cerni gdje su bile smještene obitelji s poplavljenih područja. Ubrzo je svojom predanošću i radom postala voditeljica igraonice „GANJA“ za djecu s poplavljenih područja te je jedna od temelja rada udruge.

To se posebno vidi u organizaciji triju humanitarnih akcija „Pun kofer prijateljstva“, u kojima su se ove godine prikupila sredstva za opremanje gotovo 200 kofera prijateljstva za djecu s poplavljenih područja koja su prošla kroz igraonicu. Cilj je humanitarne akcije bio darovati kovčeg pun osobnih stvari po specifikaciji za svako pojedino dijete koji će poslužiti djetetu dok se ne vrati svome domu. Igraonica „Ganja“ u Gunji već je više od godinu dana jedini oblik (neformalnog) predškolskog odgoja koji se organizira uz podršku UNICEF-a, a Antonija koordinira rad igraonice, suradnju s roditeljima, donatorima i ostalim udrugama. Njezinom su zaslugom djeca iz igraonice „Ganja“, većinom predškolske dobi, uz financiranje Grada Zagreba bila na ljetovanju u Skradinu.

Nakon povratka iz Skradina, Društvo Naša djeca grada Vinkovaca, uz podršku UNICEF-a Hrvatska, uključuje se u rad s djecom izbjeglicama u tranzitnom centru Opatovac u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Antonija postaje koordinatorica rada i volontera Child friendly spacea u Opatovcu, sigurnom mjestu za igru u kampu, a kasnije osim organiziranja rada volontera u tri smjene i dostupnosti 24-satne brige za majke i djecu (Mother and child corner), i sama odrađuje jednu smjenu dnevno.

Više o nagradi: http://dobrotvorka.zamah.hr

Imaš ideju?

Ako želiš pokrenuti inicijativu, akciju, projekt za dobrobit lokalne zajednice ili pojedinaca u lokalnoj zajednici, ovo je mjesto na kojem ga možeš predstaviti i pronaći podršku. Platforma ZADobroBIT! okuplja filantrope koji pomažu provedbu ideja za opće dobro. Otvori korisnički račun

Što nudimo?

Kroz Forum ZADobroBIT! okupljamo zaklade te zajednički radimo na razvoju organizirane filantropije u Hrvatskoj.

Kao članica mreže Transnational Giving Europe otvorili smo mogućnost primanja međunarodnih donacija.

Poduzetnička filantropija

Nudimo pomoć pri povezivanju s poduzetnicima voljim investirati u društveno korisne projekte.

Više o poduzetničkoj filantropiji